Algemene Informatie

Wij zijn een geüniformeerde muziekvereniging die meer dan 80 leden telt en drie entiteiten omvatten namelijk:

- De harmonie (ca. 60 pers.)

- De drumband (ca. 30 pers.)

- Groep samenspel (ca. 15 pers.)

De harmonie treedt op voor diverse gelegenheden:

- Wandel- en kioskconcerten

- opluisteren van officiële plechtigheden

- ...

Het repertoire is erg gevarieerd en bevat onder andere:

- Klassieke muziek

- Popsongs

- Originele drumbandcomposities

- Filmmuziek

- Marsen

Voor meer informatie en reservaties contacteer:

Historie

De Koninklijke Harmonie Vermaak na Arbeid uit Koolkerke is eigenlijk nog vrij jong. Ze werd opgericht in de schoot van de plaatselijke Soldatenbond op 15 maart 1955 en trad voor de eerste maal op t.g.v. de 11 novemberviering in 1955. Ze telde toen een tiental leden waaronder Robert en Jan Vintioen, Richard Stevens en bezieler Achiel Timmerman. Dirigent (en tevens lesgever) van het eerste uur was Albert Claerbout. Bedoeling was de 11 november en 21 juliviering van de Soldatenbond wat meer luister bij te zetten. Interne strubbelingen en venijnige dorpspolitiek zorgden einde de jaren zestig ervoor dat de opzet van de harmonie aan de bescheiden kant bleef.

1958: De harmonie met chef Albert Claerbout voorop luistert het huwelijk van Sabine van Caloen op

1974: De harmonie die op weg is naar de kiosk op de Markt in Brugge.

Toen de fusie met Brugge in 1971 een feit was en een volledig nieuw bestuur zijn intrede deed werd met het verleden schoon schip gemaakt en kwam de harmonie tot een grote bloei. Twee van deze grondleggers zijn nog steeds actief in de harmonie: Arthur Van Mulders, en Willy Vandamme (materiaalmeester). Dankzij financiële steun van toenmalig erevoorzitter baron Ernest van Caloen werden uniformen en instrumenten aangekocht. Het enthousiasme van het toenmalig bestuur bleef niet onbeantwoord want op zeer korte termijn groeide de harmonie aan tot een vijftigtal muzikanten. Inmiddels werden nieuwe uniformen aangemeten ('76) en verhuisde het repetitielokaal van de Stadslagere school naar het nieuwgebouwde sportcentrum 'Den Arend' ('78).

1984: De harmonie ter gelegenheid van het Tuinfeest bij onze erevoorzitter baron van Caloen

Toen in 1982, door het wegvallen van de plaatselijke muziekschoolafdeling, die aangroei verdween, werd gezocht naar een alternatief om het ledental op zijn minst op peil te houden. Namelijk muziekonderwijs in eigen beheer. De aanzet daartoe werd nog in datzelfde jaar gegeven, maar tastbare resultaten bleven echter uit. Grote ommekeer kwam tot stand in 1988. Jaar waarin Hans Delanghe dirigent werd en Geert Van Mulders (huidig voorzitter) zijn schouders zette onder de muzieklessen.

2004: Hans Delanghe als dirigent

Hans Delanghe als dirigent bracht leven in de brouwerij door zijn geanimeerde repetities en zijn vlotte aanpak van de jonge muzikanten. Geert Van Mulders startte heel bescheiden in de lokalen van de Vrije Basisschool met een eerste jaar notenleer. Na een paar jaar groeide dit uit tot een heus gestructureerd geheel bestaande uit drie jaar notenleer, een klas koperblazers, klarinet, saxofoon, dwarsfluit en samenspel. Momenteel samen goed voor bijna veertig leerlingen. 1990 was eveneens een mijlpaal gezien toen Koenraad Baete aangetrokken werd om het trommelkorps te leiden. Deze gekende drummer is niet alleen erg geliefd bij zijn drumband maar heeft ze gekneed tot een homogene groep die prachtige staaltjes muziek ten beste geeft. In 2003 kreeg de harmonie de gloednieuwe en stijlvolle uniformen aangemeten en in 2004 werd de drumband voorzien van nieuwe trommels.

1994: Koenraad Baete als de nieuwe drumbandinstructeur

Voorzitter Geert van Mulders
Dirigent Christoph Bonte
Secretaris interne zaken Kimmy Sinnaeve
Secretaris externe zaken Fernand Decloedt
Penningmeester Etienne Soulliaert
Ondervoorzitter Bruno Van der Borght
Verantwoordelijke PR Donald Van Zandweghe
Bestuurslid, Contactpersoon drumband + Organisator Didier Van Ooteghem
Webmaster Mathieu Van Ooteghem
Materiaalmeester Marijke Mortier
Kostuummeester Jolien Van Acker
Bestuurslid Remi Bouckaert
Bestuurslid Marc Sabbe
Bestuurslid Stefaan Verplancke

Jeugdharmonie

Jeugdmuziekonderwijs Koolkerke:

Reeds meer dan twintig jaar wordt met succes jeugdmuziekonderwijs gegeven. De bedoeling is dat je de kans krijgt om je de essentie van de notenleer eigen te maken. Dit wil zeggen dat de cursus zeer praktisch gericht is zonder daarom de theorie te verwaarlozen. Ook ouders die de lessen mee willen volgen zijn welkom.

De instapdrempel werd zeer laag gehouden daar de lessenreeks volledig kosteloos aangeboden wordt.

Breng wel schrijfgerief en een muziekschriftje mee.

De lessen gaan door in de lokalen van de voormalige bibliotheek (bovenverdieping Sportzaal) ter Arendstraat in Koolkerke en dit telkens op dinsdagavond.

De eerste les is voorzien op dinsdag 4 oktober.

Het lessenrooster is als volgt:

• 1ste jaar: van 18.00 tot 18.45 u. elementaire notenleer (vanaf het tweede leerjaar)
  • 2de jaar: van 18.45 tot 19.30 u. voortgezette cursus notenleer
  • 3de jaar: van 19.30 tot 20.15 u. zichtlezen en partituuranalyse

Omdat de cursus zeer praktisch geïnspireerd is kan na het eerste jaar notenleer al een instrument gekozen worden:

- Slagwerk:les in de sportzaal te Koolkerke op

woensdag om 18.30 u. (kan reeds vanaf 1e jr.

- Dwarsfluit: maandagavond

- Koperblazers: les dinsdag of woensdagavond.

- Klarinet of sax: les dinsdagvond of zaterdagochtend

- Cyclus samenspel: zondagvan 11 tot 12 u.

Om het invulstrookje te downloaden om in te schrijven druk hier.